De werkwijze bij het Zadelpassen is zoals ik het geleerd heb bij https://msfc.nl/
Tijdens een zadelpasconsult vind ik het als aller eerste belangrijk om het paard en de ruiter(s ) te leren kennen, voordat ik naar het zadel ga kijken. Zijn er meerdere ruiters, dan is het fijn als deze er ook beiden zijn. Een enorm verschil in lengte en gewicht kan een heel ander beeld geven.
Ik wil het medisch verleden graag weten, van zowel paard als ruiter. Deze werkwijze is belangrijk tijdens het zadelpassen. De voeding, welke specialisten zijn er ingeschakeld, wat is mijn eerste indruk van het paard, wat is het doel van rijden? Wedstrijdgericht of recreatief? Hoe oud is je paard, hoe hoog is je paard, wat is de voedingsstand van je paard op dat moment. Ben je vol in training of aan het opbouwen, Al deze gegevens, verzorgen mij informatie waar ik mijn consult als zadelpasser op kan baseren.
Zodra ik dat allemaal weet begin ik aan de palpatie van het paard en maak ik een samenvatting van mijn bevindingen.
Het stappenplan gaat als volgt:
- Even voorstellen
- Noteren van hetgeen ik hierboven heb vermeld
- palpatie van het paard, Ik doe voel hierbij de Schouder, de rug en de singelgroeve aan beide kanten. Dat gaat 1 x zacht om bobbeltjes en warmteverschil te voelen en daarna iets harder om te kijken of je paard hierop reageer, de oren neem ik hier vaak ook in mee, als je hoofstel goed past, zal daar niet veel reactie op komen.
- Dan ga ik graag op een krukje staan om de ruggengraad goed te voelen. Ik doe dat 1 x zacht en de tweede keer zet ik daar best wat druk op. Als je paard gevoelig is op de rug, zal daar echt een reactie op komen. Let hierbij op dat het kan zijn, dat je paard reageert met bijten en of slaan
- Paard opmeten. Met de flexicurve kan ik heel gemakkelijk een goede tekening van jouw paard maken. Daar heb ik altijd even wat hulp nodig om de flexi curve vast te houden. Zo kan ik een goed afdruk maken. Belangrijk hierbij is dat het paard vierkant staat, met de hals naar voren en op een vlakke ondergrond.
- Checken van het bestaande zadel. Ik kijk meteen of de boom verdacht wordt op breuken. Als de boom te flexibel is of kraakt, dan kan het zijn dat de boom, het kopijzer of de rails is gebroken. Vaak hoor je dit ook piepen. Zeker weten doe je dit pas als ik het zadel open maak. De kussens worden dan totaal verwijderd en zo is er goed zicht op de boom. Sommige breuken zijn nog te lassen, maar vaak is het einde zadel ( dit is ook even afhankelijk van hoe de boom gebroken is en hoe oud het zadel is.
- Is het bestaande zadel nog goed, dan kan het zijn dat er een ander kopijzer in moet of dat het iets bijgevuld moet worden. Dit kan allemaal te plekke. Een volledig nieuwe vulling is op locatie niet mogelijk, dit kost 4 a 5 uur tijd. Ik vul het op met 100 % schapenwol. Dit blijft mooi en lekker zacht voor je paard.
- Is je zadel goed, in stand? Dan gaan we rijden. Een paardenrug is in stand heel ander dan in beweging. Om die reden is het belangrijk om je paard met hoofdstel klaar te hebben staan, je rijbroek en rijlaarzen aan, dan kunnen we meteen aan de slag. Ik beoordeel je zadel zodra je opstapt, Dan wil ik mijn hand makkelijk onder je zadel door kunnen steken, zowel aan de voor en aan de achterkant. Die ruimte moet er echt zijn. Zit je als ruiter dan te veel op de schoft, dan is het zadel niet passend.
- Tijdens het rijden kijk ik in stap, draf en galop zowel aan de zijkant en aan de achterkant.
- Een zadel mag niet schuiven of gaan klapperen. Het moet wel meeveren. Dit moet in stap, draf en galop niet gebeuren
- Hoe reageert je paard! Daar kijk ik heeeeeeeeel goed naar. Een paard is vaak lekker duidelijk, zeker als je net begint met rijden. Met het ene zadel is je paard heel makkelijk nageeflijk en loop lekker door, dan is dat wel jouw zadel. Verdwijnt de looplust, is de nageeflijkheid lastiger, dan moeten we iets gaan veranderen.
- Is jouw zadel helemaal goed en is iedereen tevreden? Pas dan betaal je je consult
- Is je zadel niet goed passend en krijg ik het ook niet goed passend? Dan heb ik meerdere gebruikte zadels bij me. https://zadelpasserbrabant.nl/product-categorie/gebruikte-zadels/
- Ik pas alle zadels in stand op de rug van je paard. Ook al heb ik 20 x een 17,5 MW bij me, elke rug is anders en elk merk is ook anders. Dan zullen er nog maar een aantal goed passen. Afhankelijk van jouw wensen en budget, ga je dan de zadels van de shortlist proberen. Daar komt altijd een goede winnaar uit, voor jou en je paard!