Telefoonnummer

0031628886342 ( graag per WhatsApp )

Email

info@zadelpasserbrabant.nl

Openningstijden

Ma/Zat 09.00- 18.00

In September 2021 ben ik begonnen met mijn Zadelmakers opleiding in Brugge bij https://syntrawest.be Het is een super leuke interessante opleiding die begint met het snijden van leer. Na een aantal lessen zijn we het leer gaan bewerken. Zo leren wij afschalmen, splitten, boorden afsteken, de zadelmakers steek maar ook heeel veel verven en opblinken. ( mooi maken ) De eerste module heb ik afgesloten met een 8 waardoor ik momenteel module 2 doe. 

In module 2 maken we een halster en een hoofdstel. Tijdens de zadelmakers opleiding beginnen we met gelooide huid van een halve koe. Daaruit snijden we banen over de gehele lengte van de dosset. die banen snijden we met het halve maans mes op maat en daarna maken we met de splitter het leer op de juiste dikte. Bij het maken van een hoofdstel heb je vaak repen leer op verschillende diktes Bij de neusriem bijvoorbeeld heb je een baan leer van 3 minimeter dik. maar op sommige stukken mag het maar 2mm dik zijn in verband met een ring. De uiteinden schalmen we af naar 0 mm om zo een mooie aansluiting te maken. Het hoofdstel is bijna klaar en het ziet er best goed uit. Al denk ik wel dat mijn derde een stuk mooier zal zijn. Al doende leer ik steeds meer bij. 

In het volgende deel van de module gaan we een leren halster maken. Ook dit doen we tijdens de zadelmakers opleiding in brugge helemaal vanaf het begin. We beginnen met de gelooide huid van de koe. Daaruit snijden we banen in de breedte die nodig is. Dan gaan we het leer op maat snijden en dunner maken op de plaats waar het nodig is. Dit doen we met de hand of met een splitter. Dan is het een kwestie van lijmen en naaien en het halster is klaar ( 20 uur later ) Het is zeer tijdrovend maar zeker de moeite waard om heerlijk met deze oude ambacht bezig te zijn. 

Om nog meer te leren mag je altijd je kapotte zadels en hoofdstellen brengen. Ik oefen graag. Daarom koop ik soms ook kapotte zadels in zodat ik ze zelf kan gaan herstellen. Bekijk het aanbod op https://zadelpasserbrabant.nl/gebruikte-zadels/

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga alstublieft naar de instellingenpagina van Instagram feed om een feed te maken.

X